Založ si blog

Chrípka – prevencia a liečba

Najlepšie je chrípku nedostať. Nie je to ľahké ale ani nie nemožné. Hoci…
Chrípka je ochorenie, ktoré sa šíri nepriamym kontaktom medzi ľuďmi, ktorí na seba hovoria, kýchajú, kašľú a podobne, o osobných- priamych kontaktoch slizníc nehovoriac. Hovorí sa tomu aj kvapôčková nákaza, lebo vírusy chrípky sa nachádzajú v aerosóle drobných kvapôčok slín a sekrétov dýchacích ciest, ktoré chorý vylučuje. Najhorší je kašeľ a kýchanie, vtedy nakazený, resp., chorý človek doslova vystreľuje svoje aerosóly z dýchacích ciest rýchlosťou až 110 km/hod a ich dosah je cca 5 metrov. Najúčinnejšia ochrana proti kvapôčkovej nákaze je bariérová – nejaká rúška na tvár, prípadne respiračný filter. Neviem si to však dosť dobre predstaviť, ako by sme chodili na verejnosti s rúškami na tvári, hoci napr. Japonci, Číňania a možno iné národy s obrovskou koncentráciou obyvateľstva s tým problém nemajú. Lebo ako sme už spomínali minule- chrípke sa najviac darí tam, kde je koncentrácia obyvateľstva čo najväčšia. To začne čo nevidieť aj u nás, keď už sa naplno rozbehnú školy a pracoviská.
Stretol som sa s názorom, že nosiť ochrannú rúšku, ako trebárs zdravotníci na sálach je nezmysel, nakoľko vírus chrípky predsa prejde aj cez keramický filter. Ale nie je to tak. Práve kvôli tým kvapôčkam, ktoré cez hustý materiál rúšky neprejdú. Nie je to 100% ochrana, ale oveľa lepšie, ako nič. Otázka je, či by mali nosiť rúšku chorí ľudia, alebo aj zdraví. Asi oboje. Tak by sa riziko šírenia minimalizovalo. Najhoršie sú kvapôčky aerosólu menšie ako 5 mikrónov, pretože sú schopné prenikať aj cez prirodzené bariéry dýchacích ciest a mieria rovno do pľúcnych mechúrikov. To sme písali včera, aká hrôza môže vzniknúť z toho, ak sa tam dostanú. To je jedna stránka mince.
Myslím si, že mentalita Slovákov má ešte ďaleko k tomu, aby sme behali po verejnosti s rúškami na tvári. Ale žiaľ- má ďaleko aj k iným veciam. Napríklad, aby chorý človek( ak má teploty a príznaky postihnutia dýchacích ciest) sedel doma a neroznášal nákazu ďalej. Aby mamičky s deťmi neposielali choré deti do školy, nedávali ich do škôlky, prípadne iných zariadení. Avšak táto podmienka má dve stránky.
Existujú medzi nami „hrdinovia kapitalistickej práce“ ktorí si myslia, že sú absolútne nenahraditeľní a že s chrípkou vybabrú. Hrdia sa tým, že oni pokojne chrípku prechodia, sú skrátka frajeri. Ale neuvedomujú si, že ohrozujú nielen seba( prechodiť chrípku sa môže fatálne nevyplatiť) ale aj svoje okolie, že môžu nakaziť ľudí na pracovisku, v obchode, v MHD a podobne.
Druhá stránka mince však je otázka sociálno – ekonomická. V niektorých fabrikách, hlavne u zahraničných investorov je chrípka zakázaná. Voľno na chorobu si síce vybrať môžete, ale už nemusíte po vyliečení prísť do práce. Vyhodia vás. Mám desiatky takýchto správ od známych, ale aj zo sociálnych sietí. Je to úplne bežná prax a preto ľudia pokiaľ vládzu stáť na nohách do tej práce idú. Zákonník práce ich pred svojvôľou zamestnávateľa vôbec nechráni, odborom je to fuk a vláde ešte viac. Až vypukne chrípková epidémia, robia sa rôzne, viac menej účinné opatrenia. Rušia sa verejné akcie, kde sa zhromažďujú ľudia, vyhlasujú sa dokonca chrípkové prázdniny( čo je zasa len problém pre rodičov, ktorí potom nemôžu do práce), zakazujú sa návštevy v nemocniciach, rušia sa kiná, divadlá( ozaj ktovie, či by sa zrušili aj voľby?). Ale aby chorý človek mohol ostať doma, to sa akosi zrejme nedá zariadiť. Azda by bolo dobre, keby vláda vyliezla zo zadku zahraničným investorom a chránila svojich ľudí, aby mohli svoju chorobu vyležať a nešírili ju ďalej. Myslím, že tých prípadov sú stovky, možno aj tisíce. Ľudia zo strachu zo straty zamestnania riskujú nielen zdravie spoluobčanov, ale hlavne svoje. Zákonník práce si môžu akurát zavesiť na dabljú sí, napriek tomu, že už skoro 11 rokov tu vládne prepytujem „sociálna demokracia“. ZP v súčasnej podobe je výkladnou skriňou jej ozajstného vzťahu k vlastným občanom. Musel som to napísať, lebo je to vysoko aktuálne nielen z hľadiska zdravotného, ale aj spoločensko- politického.
Zhrnutie- prvý a základný spôsob prevencie chrípky je vyhýbať sa kontaktu s chorým. Nie vždy sa to dá. Preto je k dispozícii očkovanie proti chrípke, ktoré patrí medzi najkontroverznejšie očkovanie vôbec, hoci je dobrovoľné. Je spochybňované, napádané udatnými bojovníkmi proti očkovaniu atď, veď to asi viete aj sami. Ale neprávom.
Očkovanie proti chrípke sa vykonáva každý rok. Inak to nejde, kvôli antigénnym posunom vírusu, ktoré sme rozoberali včera. Preto vedci pripravujú každý rok vakcínu aktuálnu, podľa výskytu predpokladaných kmeňov vírusov, ktoré po roku mierne zmutovali. Genetická nestabilita vírusu chrípky spôsobuje, že vakcína nie je účinná na 100 percent. Jej účinnosť sa odhaduje medzi 70-90%.
Často počúvam – dal som sa zaočkovať a aj tak som ochorel. Nuž, otázka je, či ochorel na chrípku, alebo na niektorú z vyše 200 ďalších viróz, ktoré sa štatisticky hlásia ako ARI( akútne respiračné infekcie, samostatné hlásenie chrípky ako takej neexistuje). To je veľmi častý úkaz, isté však je, že z tých mnohých agensov je chrípka jedna z najnebezpečnejších a dotyčný má malú pravdepodobnosť, že ochorel priamo na chrípku, ak bol očkovaný.
Taktiež sa často pertraktuje – zdravo žijem, otužujem sa, užívam vitamíny, zdravo sa stravujem, športujem, ja sa chrípky nebojím. Nuž, nepochybne- dobrá kondícia môže pred chrípkou ochrániť – rýchla tvorba protilátok výkonnej imunity môže výrazne zmierniť priebeh ochorenia tak, že ho dotyčný pocíti len ako krátkodobý telesný dyskomfort s miernymi príznakmi. Ale pravidlo to teda rozhodne nie je. Veď opakovane sa stáva, že chrípka decimuje aj športové kolektívy- ľudí trénovaných s všemožnou lekárskou opaterou, prevenciou, „vymakanou“ stravou s množstvom doplnkov( vit.C, zinok…) Je to možno príklad nie akurát vhodný, lebo na druhej strane sa vraví, že pretrénovaný športovec na náchylnejší na ochorenie ako človek bez tréningu.
Ale vráťme sa k vakcinácii. Najvhodnejší čas na očkovanie proti chrípke je od polovice septembra do konca novembra. Koniec novembra je už krajný termín na vytvorenie protilátok. Ja osobne sa očkovať nedávam, stačia mi profesionálne očkovania proti hepatitíde a dobrovoľne sa nechávam proti kliešťovej encefalitíde. Očkovanie však odporúčam rizikovým a ohrozeným skupinám – ohrozené skupiny sú napr. vojaci. Ako mladý lekár som očkoval brancov proti chrípke pištoľou. Neviem, či sa to ešte teraz robí ale bolo to úplne jednoduché. Do dezinfikovanej kože sa pod obrovským tlakom vstriekla- nastrelila dávka vakcíny a bolo., trvalo to asi 5 sekúnd na chlapa. Potom sú to policajti, zdravotníci, vodiči MHD, pracovníci obchodných centier s veľkou migráciou ľudí a podobne…
Rizikové skupiny sú deti medzi 6 mesiacmi až 3 rokmi. Samozrejme, aj deti mladšie, no tam sa očkovanie neodporúča. U detí však celkom postačí keď sa obmedzia návštevy a mamička sa bude chrániť očkovaním. Potom sú to alergici- hlavne astmatici, kardiaci, diabetici, ľudia s chronickou obštrukčnou chorobou pľúc(CHOCHP), rekonvalescenti po ťažkých úrazoch, operáciách( napr. srdca), dialyzovaní a ďalšie. Tu všade by mohla mať natívna infekcia chrípkovým vírusom devastačné účinky.
Jedným z argumentov odporcov očkovania proti chrípke je, že sa musí každý rok opakovať. Nuž pokiaľ sa rozhodnete pre vakcináciu, musíte sa očkovať každý rok. Lebo aj ochorieť môžete predsa každý rok. Proste sa chrípka geneticky mení. Ale vravia- viete vraj, čo to urobí s vašim organizmom? Prepánakráľa, každý rok! Nuž, neurobí to nič. Protilátky postupne z tela vymiznú keďže na aktivite imunity sa nezúčastňujú tzv. pamäťové bunky. Pri najbližšom očkovaní je hladina protilátok z predošlého nuž skoro nulová a detto je to aj v prípade ochorenia.
Z cudzorodých látok nie sú vo vakcínach ani ortuť, ani hliník, ani olovo, ani plutónium, ani urán, ani železo. Je tam fosfor a draslík vo forme solí, sodík vo forme NaCl. Sú súčasťou pufrovacieho roztoku. Pre sezónu 2016/2017 vybrala WHO tieto vakcinačné kmene. Môžu tam byť stopy formalínu, vajcových bielkov, na to musí lekár očkovaného upozorniť.
Informácia o zložení chrípkovej vakcíny pre chrípkovú sezónu 2016/2017
Svetová zdravotnícka organizácia pre nadchádzajúcu chrípkovú sezónu 2016/2017 pre severnú pologuľu odporúča nasledovné zloženie chrípkových vakcín:
 A/California/7/2009 (H1N1)pdm09-like virus;
 A/Hong Kong/4801/2014 (H3N2)-like virus;
 B/Brisbane/60/2008-like virus.
Vyberajú sa vždy dva kmene chrípky A a jeden kmeň chrípky B. vírusy chrípky boli vypestované na oplodnených slepačích zárodkoch. Okrem toho obsahujú hemaglutinín a tlmivý roztok s obsahom chloridu sodného a draselného, dihydrogenfosforečnanu sodného a draselného. Skôr než niekto začne hlásať nezmysly o ortuti, hliníku a neviem čom, mal by si aspoň prečítať príbalový leták.
Tu trochu odbočím. Keď som začal blogovať na inom fóre, môj druhý blog v živote bol o očkovaní. Zniesla sa na mňa kopa špiny a urážok, priamo ad hominem len zato, že som obhajoval očkovanie a tí „druhí“ bojujú za „slobodu v očkovaní“. Avšak tá ich tzv. sloboda v očkovaní nie je nič iné, len balamutenie nerozhodných rodičov rôznymi strašnými tvrdeniami o poškodeniach mozgu, svalov, kĺbov, o autizme a podobné nezmysly. Robia to spôsobom agresívnym, urážajúc a znevažujúc každého, kto má iný názor. Potom sa mnoho rodičov naozaj domnieva, že ak má ich dieťa nejaký psychoneurologický problém, môže za to očkovanie. Táto agresivita a vôbec systém práce odporcov očkovania mi pripomína silno neonacistov. Ani jedni, ani druhí nezažili hrôzy niečoho, čo stálo životy desiatky miliónov ľudí. Neonacisti nezažili vojnu, koncentráky, zverstvá na všetkých stranách frontov, desiatky miliónov povraždených civilných obyvateľov. Odporcovia očkovania nezažili hrôzy epidémii záškrtu, keď sa deti doslova udusili rodičom pred očami, a tie ktoré prežili umreli do pár rokov pre toxické poškodenie srdca, hrôzy osýpkových zápalov pľúc a mozgu, otrasné utrpenie detí s plne vyvinutým čiernym kašľom, nezažili zmrzačené a ochrnuté deti po mozgovej obrne( poliomyelitis anterior) ak vôbec prežili, nezažili utrpenie pacientov s čiernymi kiahňami( variola) a tak by som mohol pokračovať. Obidve doktríny – neonacistická aj antivakcinačná sú zvrátené, nehumánne a odsúdeniahodné. A to nevravím, koľko životov zachránilo očkovanie proti tetanu, besnote, pneumokokovi a hemofilovi inváznych typov, koľkým zmrzačeným deťom zabránilo očkovanie proti ružienke u tehotných žien a koľko životov zachránili očkovania napr. u cestovateľov proti moru, žltej zimnici, dengue…
Ak chce niekto hlásať slobodu v očkovaní, nech ju hlása na základe odborných podkladov, ale nie klamstiev , demagógie, poloprávd, oháňajúc sa nejakými zahraničnými prameňmi. Vôbec neverím, že týmto ľuďom ide o dobro detí.
Už som povedal asi desiatim ľuďom, ktorí tvrdili, že ich deťom očkovanie poškodilo mozog- nikdy som netvrdil, že takáto možnosť sa vyskytnúť nemôže. Napr. očkovanie proti chrípke malo vo Švajčiarsku za následok 10 prípadov syndromu Guillan-Barré. Je to autoimúnny zápal periférnych nervov a miechových nervových koreňov, ktorý postupuje od dolných končatín až po krk a obrna dýchacích svalov môže človeka udusiť. Stav je väčšinou zvrátiteľný. Avšak tých 10 prípadov bolo z 5 miliónov očkovancov! To je oveľa menej, než napríklad spôsobí toto ochorenie na alergickej báze trebárs včelí, či osí jed, prípadne iné bežné toxíny, či niektoré neurotropné vírusy. Oveľa menej.
Avšak argumentácia odporcov očkovania ja založená väčšinou na pochybných zahraničných prameňoch i keď musím so zármutkom konštatovať, že má zástancov aj medzi lekármi. Väčšinou sú však argumenty podávané agresívne, sugestívne, až má človek pocit, že to isto nerobia z lásky k blížnemu. Ja som už aspoň desiatim rodičom, ktorí tvrdia, že ich dieťa má po očkovaní poškodený mozog, trpí autizmom, kŕčami a podobne povedal, nech prídu za mnou. Dáme vyšetriť mozgomiešny mok, ktorý odoberiem ja osobne( mám v tom slušnú prax) PCR metódou, ktorá je veľmi citlivá a zistí aj stopy cudzorodých antigénov v prostredí mozgu.
Pretože aby niečo mozog poškodilo, musí sa k nemu, či do neho najprv dostať a potom sa to tam dá identifikovať. Očkovanie je postavené na systéme tvorby protilátok, aktívnych a pamäťových buniek ( avšak v prostredí mimo mozgu- v krvi a lymfe)tak, aby prieniku infekcie do mozgu zabránilo. Nedá sa celkom vylúčiť, že krvno- mozgová bariéra môže prepustiť vakcinačný kmeň, tie sú však už väčšinou usmrtené, neschopné množenia. Ak sa však v mozgomiešnom moku zistia tzv. intratekálne protilátky proti vakcinačnému kmeňu( vírus, baktéria) tak je zjavné, že agens v prostredí mozgu bol a mohol ho poškodiť. Metódou PCR dokonca zistíme samotné genetické stopy agensa. Zatiaľ to každý odmietol. Je asi pohodlnejšie sa čičíkať tým, že mi u dieťaťa poškodili očkovaním tí zlí lekári mozog, ako si priznať, že môže ísť o vývojovú, či inú príčinu( nepoznaný úraz, otrava, infekcia…)
Len pre ilustráciu uvediem niekoľko „postrehov“ z istej antivakcinačnej stránky o očkovaní proti chrípke. Čo veta, to „odborná“ perla:
Očkovanie zruinuje Váš imunitný systém. Všetky očkovacie látky sú imunosupresívne, tzn. potláčajú Váš imunitný systém, ktorý sa nemusí vrátiť do normálu skôr než za niekoľko týždňov až mesiacov. Tu je niekoľko spôsobov, ktorými očkovanie oslabí a pozmení Vašu imunitnú odpoveď:
• Niektoré zložky očkovacích látok sú nervovými jedmi a môžu potlačiť imunitu a činnosť mozgu, obzvlášť ak ide o konzervanty obsahujúce ortuť alebo adjuvanty s obsahom hliníka( hliník ani ortuť sa vo vakcinách proti chrípke nepoužíva vôbec , ortuť sa nepoužíva okrem jednej proti hepatitíde B ani v jedinej vakcíne od roku 2004, pozn. aut).
• Laboratórne pozmenené očkovacie vírusy samé o sebe môžu oslabiť Vašu imunitnú odpoveď( ako? do neba volajúca sprostosť. to môže zjavne napísať len človek, čo nerozumie imunitným pochodom)
• Cudzia DNA/RNA (genetická informácia) zo zvieracích tkanív môže narobiť spúšť vo Vašom tele a vyvolať u niektorých ľudí autoimunitné ochorenie( je to úplná kravina, to by ste potom nemohli vôbec jesť mäso, pozn. aut. Autor tohot paškvilu venovanému očkovaniu proti chrípke by mal vedieť, že vírus chrípky nemá DNA. RNA je inaktivovaná, v tele sa rozloží na dusíkaté bázy a kyselinu fosforečnú. Žiadnu spúšť nemá ako narobiť).
• Očkovanie môže pozmeniť fungovanie Vašich T-buniek, čo povedie k chronickej chorobe( akej??? pozn.aut.)
• Očkovanie môže vyvolať alergie tým, že vpravuje do Vášho tela veľké molekuly cudzorodých bielkovín(ktorých? A prirodzené ochorenie nie? pozn. aut), ktoré neboli poriadne rozbité Vaším zažívacím ústrojenstvom (keďže ho obchádzajú priamym vpichom do svalu/pod kožu). Vaše telo na tieto cudzie častice môže odpovedať alergickou reakciou. Pozn. aut.: a vari sa natívny vírus chrípky dostáva do tela zažívaním? Skrátka – hlúposť na hlúposť.
Človek, čo toto napísal buď zámerne klame, alebo tomu vôbec nerozumie. No – očkovanie je u vhodných recipientov bezpečná, aj keď nie stopercentná ochrana proti chrípke. Ak aj ochoreniu nezabráni, určite jej priebeh zmierni a zabráni komplikáciám.
Ako som uviedol- od prvých príznakov treba chrípku vyležať. Pokojový režim je dôležitý- šetrí sily organizmu na boj s vírusom. Mnohé tzv. náhle úmrtia mladých športovcov sú následkom prechodenej chrípky. Fyzická námaha počas ochorenia môže spôsobiť, že vírus napadne srdce. Následky sa nemusia prejaviť hneď, avšak postupne sa môže vyvíjať tzv. hypertrofická kardiomyopatia a v istom okamihu, hlavne pri extrémnej námahe spôsobiť smrť.
Od teploty je najlepší paracetamol( paralen). Dobrý je aj ibuprofen, dokonca lepšie odstráni nepríjemné subjektívne príznaky. Avšak v mieste už lokalizovaného zápalu zníži prekrvenie a tým aj prísun imunitných protilátok a buniek. Tekutiny strácame potením, treba ich dopĺňať. Treba piť tekutiny vlažné a jesť ľahko stráviteľnú stravu, lebo človeku v podstate aj tak jesť nechutí.
Otázka vitamínu C je dôležitá. Je zjavné, že vysoké dávky ( 1 gram a viac denne) významne ovplyvňujú a stimulujú protilátkovú aj bunkovú imunitu. Ibaže vstrebávacia kapacita nášho čreva pre vitamin C( kyselinu askorbovú) je obmedzená. Ak zjete naraz viac ako 250 mg, je veľká pravdepodobnosť, že časť „dobroty“ odíde nevstrebaná stolicou. Treba preto užívať max. 250 mg bežného celaskonu naraz, ale povedzme á 6 hodín. To je lepšie. Alebo – dostať jedno gramové tzv. slow released tablety, kedy sa látka uvoľňuje v tele postupne a nepríde nazmar. Ja vysoké dávky vitamínu C jednoznačne odporúčam. Keďže vírus chrípky postihuje komplexne sliznicu dýchacích ciest, treba dbať na hygienu nosa, lebo zápaly dutín sú veľmi časté. Fúkať a čistiť nos a nosové kvapky sú nevyhnutné.
Kašeľ tlmiť, kým je suchý, dusivý, obťažujúci. Najlepší je suverénne kodeín a jeho deriváty, sú však „pod zákonom“ keďže ide o deriváty ópia. Ak je kašeľ už vlhší, netreba nič. Zbytočne dráždiť sliznicu DC k tvorbe sekrétu je kontraproduktívne. Ak sa vám stav nelepší, prípadne sa vráti horúčka, či zhorší kašeľ, zrejme nastali bakteriálne komplikácie- asi vás antibiotiká neminú. Ale i tak- najdôležitejšie je to vyležať. Ono – ak sa chrípka vydarí, aj tak vám často iné neostane. Popísal som toho dosť, nárok na úplnosť si, samozrejme, nerobím. Nech si každý vyberie, ak môže.

Truban vsadil na drogy. Chyba? Veru, asi nie. ..

03.10.2019

Nie som rozhodne zástancom a vôbec nie voličom Michala Trubana ani Miuka Brblavého ani celej tej ultraliberálnej partie, to teda ani náhodou. ( aj ked fakt neviem, koho mám byť voličom. Zatiaľ). Ale musím mu zložiť taký menší kompliment. On vôbec nie je taký blbý ako vyzerá ani ako ho opisujú rôzni autori najmä Ľuboš Blaha. Prave Blahu považujem za človeka, ktorého [...]

Obrna lícneho nervu, alebo – dievča s krivým úsmevom

08.08.2019

Obrna lícneho nervu periférneho typu(Bellova obrna) je najčastejším postihnutím niektorého z 12 tzv. hlavových nervov a síce nervu č.7, zvaného lícny alebo tvárový nerv( nervus facialis). Prejavuje sa ochrnutím mimického svalstva. Nie je bolestivá, ale pacient na postihnutej strane napr. nevie zmraštiť čelo, nezavrie viečko, má ovisnuté líce a nedokáže sa symetricky [...]

Dajme deťom zelenú!

22.10.2018

Zelená farba je veľmi príjemná na oči. To sa vie už dávno. Upokojuje zrak aj dušu a podľa môjho názoru má najviac odtieňov. Však zájdite na vhodné miesto v prírode tak koncom mája a uvidíte! Prečo je zelená taká príjemná? Vedci tvrdia, že je to vďaka jej polohe v spektre rozloženého bieleho svetla. Inými slovami – aj v dúhe. Je presne uprostred spektra a preto ani [...]

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Štatistiky blogu

Počet článkov: 29
Celková čítanosť: 223137x
Priemerná čítanosť článkov: 7694x

Autor blogu

Kategórie