Založ si blog

Zrušenie záchraniek v ŽSK – kladivo na Jurinovú a iné konšpirácie

Časť Slovenska, hlavne časť severozápadnú a hlavne severozápadnú časť severozápadnej časti v súčasnosti zamestnáva fakt, že na staniciach Kysuzcké Nové Mesto a Rajec boli zrušené lekárske posádky záchranných služieb a ostali „len“ záchranky zdravotnícke.
Je to pomerne nepochopiteľné rozhodnutie, ale len na prvý pohľad. Druhý a tretí pohľad sú už jasnejšie a štvrtý ani netreba. Keďže bývam na Kysuciach, kam počítam aj dolné Kysuce, ktoré majú vlastný volebný obvod, ostanem doma. Jeden z krajinársky a kultúrne najvýznamnejších znakov tohto regiónu, ktorý však všetky kultúrne a spoločenské inštitúcie dôkladne ignorujú je rozptýlené kopaničiarske osídlenie, čo je samo o sebe cenné dedičstvo po predkoch. Ja som si na záchrankách v Čadci a Turzovke odkrútil ako pohotovostný lekár skoro 22 rokov. Začal som však v roku 1987, kedy ešte vrchy boli husto osídlené a mnohokrát dostupné len traktorom, či koňom. Užili sme si svoje. Dnes sa situácia výrazne zmenila. Poslední mohykáni vo vrchoch buď pomreli, alebo ich vďační dedičia zavreli do starobincov. Zlepšila sa aj dostupnosť, lebo na chaty, či chalupy sa nechodí ani koňom, ani traktorom. Napriek tomu je rozptýlené osídlenie stále aktuálne a stále vyžaduje zvýšenú pozornosť. Je predsa rozdiel slúžiť niekde v meste, kde je nakope, na relatívne malom priestore 50000 či 100 000 ľudí a v regióne s rozlohou 933/km2, s priemernou hustotou osídlenia cca 154 obyv / km2, dokopy 124 tisíc ľudí. Ešte v roku 2008 tu slúžili tri lekárske posádky- Kysucké Nové Mesto, Čadca, Turzovka. A dnes teda ostala na 124 tisíc obyvateľov jediná lekárska posádka len v Čadci. Má ešte niektorý región horšie parametre? Sotva.
Dôvodu, ktorý uvádza ministerstvo zdravotníctva- a síce malé využitie, čiže málo výjazdov neverí nikto, kto do problému trochu vidí. Jednak je to nezmysel z vecného hľadiska. Som primárom detského lôžkového oddelenia z celého spádu. Kedysi bol u nás príjazd záchranky udalosťou, dnes bežne preberáme od nich denne aj 4 deti. Čiže výjazdov pribudlo.
Túto možnosť môžeme vypustiť už aj s ohľadom na perlu ducha, ktorú vypustila hovorkyňa MZ SR Eliášová predvčerom- vraj MZ SR bude situáciu monitorovať a ak sa ukáže opodstatnenosť potreby, tak sa lekár do KNM a Rajca vráti. Spôsob monitoringu bude zrejme spočívať v počítaní mŕtvol, ktorým sa včas nedostalo lekárskeho zásahu. Sprostosť nad sprostosť!
Dnes predsa všetky lekárske záchranky spravujú súkromné spoločnosti, nejaké omrvinky v podobe zdravotníckych RZP sa nechali nemocniciam a poliklinikám. Už na samom začiatku, keď sa o zrušení lekárskych RLP v Rajci a Kysuckom NM začalo hovoriť bolo témou šetrenie. Načo by mal platiť majiteľ záchranky lekára v posádke, keď nemusí??? Nuž a súhlas na vykonávanie činnosti záchranným službám vydáva MZ SR. Na základe akej analýzy dovolilo zahraničnej firme zrušiť v našom kraji dve lekárske posádky, keď podľa pani Eliášovej idú len teraz robiť monitoring???
Darmo sa sympatický poštár chváli, ako sme v hodnotení úrovne zdravotníctva poskočili v rámci EÚ. Rezort sa mu rozpadá pod rukami, lebo každý si tu robí čo chce. Lebo každý mocný v zdravotníctve čo má peniaze, rozumej súkromné firmy, má väčšie právomoci ako minister. Žiaľ, povedzme si na rovinu, že slovenské zdravotníctvo ide už skoro 30 rokov od desiatich ku dvom a Slovensko by malo dostať Nobelovku za ekonomiku. Napriek tomu, že jeho zdravotníctvo melie z posledného, dokáže uživiť ešte toľko parazitov!
Takže- poďme konečne konšpirovať. Lebo zdá sa, že niekto zabil dve muchy jednou ranou.
Prvá mucha – narobil starosti novej predsedníčke kraja Erike Jurinovej. Jednak aby ju „zamestnal“ riešením, čo prebieha a jednak, aby ju skompromitoval. Že tým vzal za rukojemníkov občanov Rajeckej doliny a dolných Kysúc, to je predsa fuk. Všetky vlády si občas vzali občanov za rukojemníkov do svojich politických chlievov, navyše v Žilinskom kraji by to nebol jediný prípad. Aktuálne – hrozí prepadnutie eurofondov na opravu oravských mostov( pozri oficiálna stránka ŽSK, info spred týždňa) pretože firma, ktorú vybral ešte smerácky župan podľa všetkého sabotuje termíny, aby Jurinovú kompromitovali. Môže potom vysvetľovať- to nie ja, to ešte moji predchodcovia..Na občanov kašlať. Takto sa robí na Slovensku politika.Toť môj súkromný názor, ale nech mi ho niekto vyvráti…
Nuž a samozrejme, druhá mucha – majiteľ záchraniek si zníži náklady na platy lekárov. Je síce pravda, že mu o čosi poklesnú aj platby od poisťovní, ale najazdené kilometre mu ostanú. Garantujem vám, že keby mal byť majiteľ na tomto opatrení stratový, tak k nemu nikdy nedôjde!
Takže to zhrňme- podnet na zrušenie lekárskych posádok v Rajci a Kysuckom Novom Meste určite nie je opatrenie MZ SR. Ďalej- je to ďalší dôkaz, že zdravotníctvu nevládne minister ale súkromné firmy a tí v pozadí. Ďalej- som skalopevne presvedčený, že tie dve muchy sú zabité…

Truban vsadil na drogy. Chyba? Veru, asi nie. ..

03.10.2019

Nie som rozhodne zástancom a vôbec nie voličom Michala Trubana ani Miuka Brblavého ani celej tej ultraliberálnej partie, to teda ani náhodou. ( aj ked fakt neviem, koho mám byť voličom. Zatiaľ). Ale musím mu zložiť taký menší kompliment. On vôbec nie je taký blbý ako vyzerá ani ako ho opisujú rôzni autori najmä Ľuboš Blaha. Prave Blahu považujem za človeka, ktorého [...]

Obrna lícneho nervu, alebo – dievča s krivým úsmevom

08.08.2019

Obrna lícneho nervu periférneho typu(Bellova obrna) je najčastejším postihnutím niektorého z 12 tzv. hlavových nervov a síce nervu č.7, zvaného lícny alebo tvárový nerv( nervus facialis). Prejavuje sa ochrnutím mimického svalstva. Nie je bolestivá, ale pacient na postihnutej strane napr. nevie zmraštiť čelo, nezavrie viečko, má ovisnuté líce a nedokáže sa symetricky [...]

Dajme deťom zelenú!

22.10.2018

Zelená farba je veľmi príjemná na oči. To sa vie už dávno. Upokojuje zrak aj dušu a podľa môjho názoru má najviac odtieňov. Však zájdite na vhodné miesto v prírode tak koncom mája a uvidíte! Prečo je zelená taká príjemná? Vedci tvrdia, že je to vďaka jej polohe v spektre rozloženého bieleho svetla. Inými slovami – aj v dúhe. Je presne uprostred spektra a preto ani [...]

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 07:16

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

anketa, kandidáti na prezidenta 2024

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo 8 z 10 kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 29
Celková čítanosť: 222911x
Priemerná čítanosť článkov: 7687x

Autor blogu

Kategórie