Založ si blog

Odporcovia očkovania sú ako neonacisti, alebo – prečo sú osýpky dnes ďaleko nebezpečnejšie ako včera?

Najskôr vysvetlím prvú časť nadpisu. Odporcovia očkovania, resp., spôsob akým robia „antivax“ kampaň, sú spoločensky nebezpeční. Agresivita, klamstvá a polopravdy z kontextu vytrhnuté, žiadne reálne dôkazy, len časové súvislosti, strašenie, útoky na lekárov a zástancov očkovania často až osobné ad hominem. Na SME blogu som si ich užil. Ich argumentácia je zavádzajúca a navyše nepochopiteľná. Nechcú priznať, že očkovanie dokázateľne zachránilo desiatky miliónov životov a nielen detí na celom svete. Sú evidentne podporovaní zo zahraničia, nie je mi známe prečo. Budú sa celkom malicherne sporiť o nejaké mikrogramy hliníka vo vakcíne, ale asi zámerne im uniká, že trh je doslova zaplavený rôznymi prípravkami, ktoré rodičia s obľubou pchajú do detí- hlavne rôzne prípravky na „imunitu“ kde sa nikdy nikto nedozvie čo v nich je , aké svinstvá, lebo sú to „len“ výživové doplnky, ktoré nepodliehajú Zákonu o lieku a preto výrobca nie je povinný dokazovať presné zloženie. Vlasy mi niekedy dupkom vstávajú. Nehovoriac aj o mnohých liekoch samotných, ktoré sa dávajú ako deťom, tak dospelým v ďaleko väčších kvantách, majú množstvo nežiadúcich účinkov a nikomu to neprekáža.
Preto som ich prirovnal k neonacistom, lebo ich zvrátená ideológia, či filozofia vychádza z hrubého nepoznania a ignorovania strašlivých skutočností o epidémiách detských ochorení, hlavne záškrtu, detskej obrny, osýpok a čierneho kašľa, ktoré kosili deti po tisícoch, rovnako ako neonacisti nezažili hrôzy vojny a koncentrákov, mučenia, pálenia dedín a preto preferujú zvrátené ideológie, ktoré k tomu viedli.
Myslím, že by zoči voči reálnemu nebezpečenstvu, pokiaľ by ohrozovalo ich blízkych, či ich samých pustili do gatí a začali by inak spievať. Však stačí, ak by niekoho pohrýzol pes podozrivý z besnoty. Dal by si pichať vakcíny a ako rád!
Osobne mi nie je jasné, prečo sa niekto zameria akurát na očkovanie, ktoré preukazáteľne zachránilo toľko životov a nie napr. na podávanie cytostatík, na fajčenie, drogy a alkohol u detí a desiatky iných príkladov by som mohol uviesť. Argumentácia typu autizmus, obrna, ťažké nervové postihnutie a podobne, všetko ako cez kopír. Chcem len upozorniť, že dnes nie je problém exaktne nespochybniteľne zistiť, či poškodenie mozgu naozaj urobila vakcína. Lebo všetko, čo do mozgu prenikne a spôsobí tam trvalé, či dlhodobé škody, tam musí zanechať stopy. Buď stopy vakcinačného kmeňa dnes ľahko dokázateľné pomocou modernej genetiky PCR metódou, alebo protilátky v mozgomiešnom moku, tzv. intratekálne, ktoré tam vzniknú a jednoznačne dokážu, že agens preniknuvšie cez mozgovo- krvnú bariéru naozaj narobilo v mozgu škody. Ale akosi o to nikto nemá záujem. Pritom stačí odobrať cca 2 ml mozgomiešneho moku, bezpečnou technikou, ktorá snáď akurát trochu bolí. Ale je pohodlnejšie zvaliť všetko na očkovanie, človek prirodzene a podvedome hľadá pre svoje neúspechy a zlyhania príčinu inde. Asi preto nikto nemá záujem dokázať alebo navždy vyvrátiť pochybnosti, či jeho dieťaťu poškodila vakcína alebo nie.
Máme za dverami epidémiu osýpok. Včera som obdržal ako detský lekár varovanie, či upozornenie Hlavného hygienika SR o situácii. Upozornenie je opatrne ale dôrazne formulované. Dôvod na paniku zatiaľ určite nie je, kto sa rozhodne svoje dieťa doočkovať, musí sa poradiť s epidemiológom, alebo alergológom, aby boli vzaté do úvahy predošlé očkovania. Jedno si však musíme uvedomiť- ak by epidémia osýpok vypukla dnes, bola by ničivejšia a fatálnejšia ako pred desiatkami rokov keď my 60- nici sme boli deti. Veď isto, mnohí z nás( je nie) sme osýpky prekonali a sme tu.
Poviem vám, samotného ma šokovala vysoká úmrtnosť rumunských detí počas recentnej epidémie 16 detí na 4000 chorých, cca, je obrovské číslo, keďže najhoršie komplikácie ako zápal pľúc, či meningoencefalitída majú výskyt cca 1:1000 a ani každé dieťa s komplikáciou samozrejme umrieť nemusí. Teoreticky by teda malo umrieť nejakých maximálne 4-5 detí aj to len možno. Je zjavné, že súčasná epidémia osýpok u neočkovanej populácie, nechránenej protilátkami bude mať fatálnejšie následky ako v minulosti, čo som predpokladal a žiaľ, potvrdzuje sa to. Príčin je viac.
1. Hej, očkuje sa od roku 1969, čiže my sme očkovaní neboli. Vzhľadom na náš fyzicky vysoko aktívny spôsob života sme však boli oveľa otužilejší a odolnejší voči mnohým chorobám, vrátane osýpok. I napriek tomu sa úmrtnosť na osýpky vyskytovala, lebo boli skrátka niekedy silnejšie ako otužilé dieťa. Holt, tajomstvo prírody
2. Predpis antibiotík bol skôr raritou, bolo ich na výber veľmi málo a tak naša imunita nebola natoľko ničená likvidáciou užitočnej probiotickej flóry v čreve
3. Alergie boli rarita. Uvedomme si prosím, že každá alergia je porucha imunitného systému sui generis, čiže sama osebe. Organizmus reaguje falošne na podnety v podstate neškodné( pele, prach, jedlo…) namiesto aby naháňal mikroorganizmy a iných votrelcov. Akútny alergický zápal sliznice dýchacích ciest, ktorá sliznica je v podstate jedinou bránou vstupu vírusu osýpok, mu výrazne otvára vráta do tela dieťaťa
4. Protialergické lieky prakticky všetky ovplyvňujú obranyschopnosť organizmu viac či menej negatívne. Lokálne kortikoidy potláčajú alergický zápal sliznice, ale zároveň aj jej prirodzenú lokálnu schopnosť brániť sa. Lieky proti histamínu – histamín je vysoko účinný biologický amín, ktorý má v organizme nespočet pozitívnych funkcií. Žiaľ, u alergikov je doslova „ zneužívaný“ alergickými bunkami a spôsobuje priame prejavy alergie – opuchy, kašeľ, výtok z nosa, očí, samozrejme okrem iných bioaktívnych látok( leukotriény, bradykiníny…)
Treba si uvedomiť, že všetky protizápalové lieky, vrátane napr. ibuprofenu či omega 3 mastných nenasýtených kyselín vlastne oslabujú našu obranu proti infekciám. Lebo zápal je základným a často jediným mechanizmom, ktorým telo likviduje votrelcov( problematika zápalu je nadlho…)Iste, je jasné, že lokálna a celková liečba alergikom veľmi pomáha zbaviť sa nepriaznivých príznakov. Ale za cenu toho, že oslabuje schopnosť organizmu brániť sa zápalom proti iným agensom.
A tak, ak si uvedomíme, že cca 30% populácie trpí alergiami a lieči sa, je teoretický predpoklad, že ochorejú v prípade rýchlejšie a ťažšie. Na osýpky teda. Alergici by mali byť očkovaní v provom rade.
5. Chronicky choré dieťa. „Škôlkarský syndróm“. Priznám sa úprimne, že ak príde mamička a prvé čo mi ozná mi – viete, ono má slabú imunitu, tak sa mi zvýši tlak. Nič menej, opakovane respiračne choré dieťa je crux medicorum, kríž lekárov pre deti. Nočná mora matiek od cca 2-6 rokov. A slabá imunita? No asi takto – skutočne závažných a reálnych porúch imunity je v populácii veľmi málo, možno 1%. Lenže z biľagom – slabá imunita je detí oveľa viac. Treba povedať, že pri vyšetrovaní týchto detí uvádzajú slovenskí autori, že cca 10% detí s diagnozou RIDC( recidivujúca infekcia dýchacích ciest) naozaj poruchu imunity má. Majú nižšie hodnoty protilátok oproti ostatným. Ale dôvod sú práve opakované RIDC, nie naopak. Takže nie slabšia protilátková imunita je príčinou chorobnosti,ale jej následkom. Jednoducho sedliacky povedané- imunita detí, čo sú 6-10x ročne choré na horúčnaté RIDC je VYČERPANÁ, lebo takmer vôbec nemá čas na regneráciu, čo môže trvať aj 3 týždne!!! Riešenie- dajte dieťa preč zo škôlky. Nič menej, tieto deti v spoločnosti sú realita a budú taktiež možnou epidémiou ohrozené viac! Jednoznačne zaočkovať.
6. Spôsob života. Kedysi sme trávili skoro všetok čas vonku, v otvorených priestranstvách kde sú podmienky na šírenie bacilov všeobecne oveľa horšie. Dnes žijeme namačkaní na sídliskách s obrovskou koncentráciou osôb a vo voľnom čase, ak sa nám decko podarí odlákať od počítača, nejdeme s ním do prírody, kde by vydýchalo z dýchacích ciest vírusy, hlieny a iný bordel, ale do obchodného centra. Čiže zasa len do uzavretého priestoru s vysokou koncentráciou ľudí. Náš životný štýl, pohodlný, hedonistický a pôžitkársky sa nám môže veľmi škaredo vypomstiť. Mnoho prirodzene prebiehajúcich pochodov v našom organizme, z ktorých sme kedysi profitovali, sa zmenilo ba možno aj zaniklo. Presný negatívny dopad civilizácie na naše zdravie ešte stále nie je a predpokladám že ani nebude vyhodnotený.
Toto sú podľa mňa najvýznamnejšie faktory, pre ktoré budú všetky epidémie, ktoré by nedajbože nastali prebiehať masívnejšie a ich choroby individuálne s oveľa horším priebehom ako kedysi. 16 úmrtí zo cca 4000 chorých Rumunov, to je riadne memento. Vo svetle týchto faktov nadobúda očkovanie oveľa väčší zmysel ako v minulosti.
Máme tendenciu často nadávať na štát, že pre občana nič nerobí. Aj ja sám. Ale tentokrát robí, čo je jeho povinnosť. Chrániť populáciu pred epidémiami nebezpečných chorôb, ak sa dá. Je neodpustiteľné, že by dnes ešte umrelo dieťa na akúkoľvek z preventabilných chorôb, ak sa tomu dá zabrániť. Preto konanie antivaxerov nechápem. Ja som napríklad bojovník za právo nezapínať v aute pásy. Raz mi to zachránilo život, že som ich nemal, Videl som za svojej kariéry 2 deti od 10 do 14 rokov, ako ich pri nehode pás doslova precvikol. Od vrchu – polámal kľúčnu kosť, pár rebier, pomliaždil pľúca, pečeň, natrhol slezinu a močový mechúr. A choďte si od štátu pýtať odškodné. A pýtal sa vás niekto, či súhlasíte mať zapnuté pásy? A koľko ľudí zahynie napriek tomu, že ich má? A čo? A nič.
Nemusí sa stať nič a môže sa stať veľa. Verím, že zvíťazí zdravý rozum a deti ktoré nie sú zaočkované tak budú a že sa nebude spochybňovať význam kolektívnej imunity, ktorý preukázateľne je. A v prípade, že nemáte zaočkované dieťa a epidémia bude reálnejšia než je, obráťte sa s dôverou napr. na web Sloboda v očkovaní. Určite vám poradia, ako dieťa otužovať, a že je lepšie ak dieťa získa imunitu prekonaním choroby , ako očkovaním. Mo, nech to skúsia na svojich vlastných deťoch.
Držme si palce. Zatiaľ niet priestor pre paniku, ale pre zdravý rozum ešte stále áno.

Truban vsadil na drogy. Chyba? Veru, asi nie. ..

03.10.2019

Nie som rozhodne zástancom a vôbec nie voličom Michala Trubana ani Miuka Brblavého ani celej tej ultraliberálnej partie, to teda ani náhodou. ( aj ked fakt neviem, koho mám byť voličom. Zatiaľ). Ale musím mu zložiť taký menší kompliment. On vôbec nie je taký blbý ako vyzerá ani ako ho opisujú rôzni autori najmä Ľuboš Blaha. Prave Blahu považujem za človeka, ktorého [...]

Obrna lícneho nervu, alebo – dievča s krivým úsmevom

08.08.2019

Obrna lícneho nervu periférneho typu(Bellova obrna) je najčastejším postihnutím niektorého z 12 tzv. hlavových nervov a síce nervu č.7, zvaného lícny alebo tvárový nerv( nervus facialis). Prejavuje sa ochrnutím mimického svalstva. Nie je bolestivá, ale pacient na postihnutej strane napr. nevie zmraštiť čelo, nezavrie viečko, má ovisnuté líce a nedokáže sa symetricky [...]

Dajme deťom zelenú!

22.10.2018

Zelená farba je veľmi príjemná na oči. To sa vie už dávno. Upokojuje zrak aj dušu a podľa môjho názoru má najviac odtieňov. Však zájdite na vhodné miesto v prírode tak koncom mája a uvidíte! Prečo je zelená taká príjemná? Vedci tvrdia, že je to vďaka jej polohe v spektre rozloženého bieleho svetla. Inými slovami – aj v dúhe. Je presne uprostred spektra a preto ani [...]

Vladimir Putin, Moskva, Rusko

Útok na Volkova bol mrazivo účinný. Dokazuje návrat ruskej špionáže do studenej vojny

19.03.2024 10:25

Rusi do každej vojny vstúpili v zlom stave, potom ale postupne, vďaka vysokému počtu ľudí a nulovému rešpektu k ich strate, sa dostali do formy.

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

Štefan Harabin, ta3

VIDEO: Prezidentský kandidát Štefan Harabin. Rusko nepovažuje za agresora, chce neutralitu Slovenska

19.03.2024 07:00

O post prezidenta Slovenskej republiky vo voľbách v roku 2024 sa uchádza 10 ľudí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 29
Celková čítanosť: 222913x
Priemerná čítanosť článkov: 7687x

Autor blogu

Kategórie