Založ si blog

Dajme deťom zelenú!

Zelená farba je veľmi príjemná na oči. To sa vie už dávno. Upokojuje zrak aj dušu a podľa môjho názoru má najviac odtieňov. Však zájdite na vhodné miesto v prírode tak koncom mája a uvidíte! Prečo je zelená taká príjemná? Vedci tvrdia, že je to vďaka jej polohe v spektre rozloženého bieleho svetla. Inými slovami – aj v dúhe. Je presne uprostred spektra a preto ani nedráždi ako horúca červená, ani neutlmuje ako studená fialová. A zistil som, že ju ľudia do prvopočiatku milovali asi najviac. Najviac sa vyskytuje v ľudových piesňach napríklad, bola symbolom nádeje, sviežosti, prosperity( komu sa nelení…) atď. A asi aj preto bola kedysi obľúbená „zelená“ stokorunáčka a dnes zelená sto eurovka, ktovie. Každopádne, výskyt zelenej farby v prírode bol pre pradávneho predka lovca a zberača signálom, že kde je zeleň, tam bude potrava. A tak vyhľadával až na výnimky hlavne zelenú prírodu, žil uprostred zelene a dodnes ju väčšina populácie miluje. Dostala sa nám do génov ako symbol dobra, nádeje( nie náhodou!) a prosperity. Teda väčšine populácie s výnimkou developerov, samospráv a iných orgánov verejnej správy. Lebo aj gény sú u človeka pomerne ľahko potlačiteľné tými „zelenými“. A tak o zeleni okolo nás rozhoduje mizivé percento občanov, žiaľ práve tých s pečiatkou a hlbokými vreckami. Zeleň mizne z nášho prostredia čoraz viacej a má to na nás zhubný vplyv. Väčšinou podvedomý – pomalý, zákerný ale o to zhubnejší. A máme neurózy, depresie, psychické poruchy ktoré sa časom somatizujú na ozajstné telesné choroby, či už kardiovaskulárne, tráviace, autoimúnne, imunodefektné a podobne. Nedostatok prírodnej zelene v bezprostrednom životnom prostredí je jedným z najhorších negatívnych vplyvov na naše zdravie. Deje sa to síce nepriamo, ale o to viac závažne – cez podvedomie a psychiku.
Nuž, nieto divu, že ľudia žijúci v mestách mnohí túžia po chalupách či chatkách uprostred prírody, najlepšie panenskej, aby ju mohli toho panenstva zbaviť… No. Je to podvedomá túžba po zeleni, po vôni trávy a zeme a základný dôvod, prečo sa vracajú často spokojní a odpočinutí. Zeleň. Narastá počet tých, ktorí pestujú turistiku, pochody na horské štíty, chrbty, hrebeňovky, aby mali nielen pohľady na čarovnú prírodu ale aj pocit voľnosti, nespútanej slobody. Len vzlietnuť a letieť!
Žiaľ, už aj naše obce- dediny a dedinky sa nám urbanisticky hrubo deformujú a nadobúdajú neprirodzený charakter. Namiesto prirodzenej zelene sa vyrúbu stromy, urobí dlažba alebo betón a- potom sa postaví tzv. ihrisko s umelou trávou! Je to proti zdravému rozumu, keď ešte navyše sa tomu hovorí revitalizácia! Kto tomu slovu rozumie tak chápe, že v mene biznisu sa znásiľňuje aj slovník cudzích slov. Azda by na úvod stačilo, kvôli pochopeniu toho, čo chcem vlastne napísať.
Idú komunálne voľby a obľúbenou mantrou kandidátov na starostov či poslancov sú detské ihriská. Rozumej plochy zrejme s pieskoviskami( to je kapitola sama o sebe), rôznymi preliezačkami, viac menej (ne)bezpečnými a inými atrakciami. Teraz nechcem písať o tom, čo všetko tam, deťom hrozí, lebo my, čo sme ešte vyrastali na vidieku, slobodne si užívajúc všetky jeho vtedajšie dary, sme na tom neboli o nič lepšie. Naopak, číhalo na nás kadečo. Keď ti hodil niekto do hlavy skalu, dostali ste po facke obaja, potom mama pritlačila na hrču nôž plochou stranou a pridržala. A bolo.
Ja absolútne nechcem spochybňovať dobré úmysly navrhovateľov, lebo v slovenských ľudských sídlach to vyzerá všelijako. Na deti sa myslí minimálne. Voľné plochy sú lákadlom pre developerov, ale aj pre samosprávy. Je fakt, že treba garáže, parkoviská, domy, priemyselné parky… „A co deti, mají si kde hrát???“ Už v roku 1983, pred 35 rokmi mala legendárna česká kapela Katapult starosť o budúce generácie. A to bolo vtedy ešte zelene a zelene! Žiaľ, ich „proroctvo sa naplnilo. Deti si „ nemaj kde hrát“.
Nepochybne sú úmysly stavať detské ihriská a detské centrá myšlienkou lákavou, aj keď trochu populistickou. Ale o to teraz nejde. Hoci mnohí si povedia – no ved je to pre tie decká lepšie ako nič. Povedal by som, že áno, aj. Problém je v tom, čo na ne napcháme, aký tam, bude režim, či budú bezpečné, chránené pred psími a mačacími výkalmi a podobne. Na rôznych preliezačkách a hojdačkách môžu deti získať isté zručnosti, obratnosť a podobne. Otázka je, či to dostatočne saturuje ich potreby a radosť z pohybu. A či to v nich vyvolá túžbu po pohybe aj vo vyššom veku. Ono totiž práve v predškolskom a ranom školskom veku je potreba spontánneho, slobodného pohybu najvyššia za celý život, už nikdy v živote taká nebude ako cca od 3-7 rokov. Práve teraz sa v mozgu vytvárajú spojeniam, väzby a okruhy ako reakcia na pohyb a ním vyvolané chemické a hormonálne reakcie organizmu. Pokiaľ v tomto období neposkytneme dieťaťu dostatočný priestor a čas na výdatný fyzický pohyb môže sa stať, že nám jednoducho zlenivie a pozitívny vzťah k telesnému pohybu si už nikdy spontánne nevytvorí.
Som toho názoru, že deťom netreba až toľko detských ihrísk, ja nemám presvedčenie, že práve tu, kde musia dakedy čakať v rade na preliezku či šmýkačku, je to pravé orechové. Pritom túžba dieťaťa po pohybe je obrovská a najprirodzenejší pohyb preň je beh. Samozrejme, že sú deti, ktoré majú vyššiu potrebu pohybu a naopak. Ale treba to skúsiť. Dajte deťom kus pažite, čistej, bez exkrementov a odpadkov a nechajte ich behať a behať dosýta. Ani neviete, ako nesmierne ich tým obdaríte. Nevadí že padne na opusu do trávy, že sa ušpiní, že sa spotí, proste hop nechajte nech behá kým vládze. Stomiliónkrát som už počul pred panelákmi – nebehaj, lebo nachladneš! Blbosť. Nachladne, keď nebude behať. Samozrejme sa o dieťa potom treba postarať, dať mu suchý odev a vlažné tekutiny. Skúsme sa my dospelí niekedy vžiť do duše detí. My si výdatným pohybom odbúravame stres a máme na výber množstvo športov, kde sa dostatočne vybláznime. Deti príliš možností nemajú a detské ihriská sú skôr na nadväzovanie sociálnych kontaktov a na hry ako na výdatný pohyb.
Dieťa dostatočne saturované pohybom má z toho množstvo dobrodení. Lepšie spí, lepšie je, vybije si nadmieru energie, ktoré niektoré deti majú a je potom pokojnejšie. Je dôležité poskytnúť dostatok takéhoto pohybu aj tzv. problémovým deťom s tzv. poruchou koncentrácie a hyperaktivitou( ADHD).
Malô som bratranca vo veľkom meste a veľkom sídlisku. Vždy na leto chodili k nám a sotva vystúpil z auta, behal po okolitých lúkach ako o život. Nám to pripadalo divné, lebo sme nemali potuchy o živote v meste. Až do úplného vyčerpania sa vybláznil a odľahlo mu. Nuž, kedysi deti nemali problém sa vyšantiť takmer bez obmedzenia, hlavne na vidieku. Veď detská hra na naháňačku patrí asi medzi najstaršie na svete.
Dnes ho majú. Jednoducho nemajú kde. A potom, sú tu zasa hyperprotektívne matky, ktoré im behať zakazujú, lebo žiaľ- je to už generácia, ktorá zažila dobrodenia zdravého spontánneho pohybu len minimálne a za všetkým vidia riziká. Ale bohužiaľ, už vyrastá aj generácia detí, ktorá o pohyb nemá záujem, to by možno mohli hovoriť telocvikári, koľko detí je OTV pre banálne príčiny. Deti, ktoré v tom citlivom období nemali možnosť dostatočne sa hýbať sú dnes lenivé, majú voči pohybu vyslovenú averziu a telesné následky nenechávajú na seba čakať. Slabučké svalstvo chrbta neudrží osovú kostru. Deti majú skoliozy, zlé držanie tela, slabučkú kardiovaskulárnu výkonnosť. Na telocviku kolabujú( a už sa bludný kruh krúti) bolí ich na hrudi, v chrbte, zadýchavajú sa, bolia ich bruchá, hlava, skrátka množstvo psychických problémov ktoré musia riešiť sa im tzv. somatizuje a prejaví sa ako porucha telesná. A tu všade by pravidelný pohyb( všimnite si, že zámerne nepíšem šport) veľmi pomohol.
Na Slovensku sa hýbu rôzne hnutia o lesoch, o prírode ale zatiaľ som nezaznamenal nijaké hnutie okrem odporu voči očkovaniu a podávaniu domperidonu dojčiacim mamám, ktoré by im prinieslo rozumný a hodnotný benefit pretrvávajúci po celý život. Ja viem, samosprávy potrebujú zeleň na vznešenejšie účely. Deti sú na okraji záujmu, hoci sa všetci vo verejnom živote tvária, že sú priorita> Ale nie sú. A žiaľ, nie sú v tomto priorita ani u vlastných rodičov. No i tak som pre nadpis článku zvolil tú zelenú. Dajme deťom zelenú. Lúku. Aspoň kúsok pažite, plis…

Truban vsadil na drogy. Chyba? Veru, asi nie. ..

03.10.2019

Nie som rozhodne zástancom a vôbec nie voličom Michala Trubana ani Miuka Brblavého ani celej tej ultraliberálnej partie, to teda ani náhodou. ( aj ked fakt neviem, koho mám byť voličom. Zatiaľ). Ale musím mu zložiť taký menší kompliment. On vôbec nie je taký blbý ako vyzerá ani ako ho opisujú rôzni autori najmä Ľuboš Blaha. Prave Blahu považujem za človeka, ktorého [...]

Obrna lícneho nervu, alebo – dievča s krivým úsmevom

08.08.2019

Obrna lícneho nervu periférneho typu(Bellova obrna) je najčastejším postihnutím niektorého z 12 tzv. hlavových nervov a síce nervu č.7, zvaného lícny alebo tvárový nerv( nervus facialis). Prejavuje sa ochrnutím mimického svalstva. Nie je bolestivá, ale pacient na postihnutej strane napr. nevie zmraštiť čelo, nezavrie viečko, má ovisnuté líce a nedokáže sa symetricky [...]

Vraj právo na život. Majú ho aj seniori?

15.05.2018

Staroba je trest. Dožil si sa vyššieho veku, tak trp. Žijeme čas mladosti, krásy, úspechu, konzumu, imperatív doby je urvať si čo najviac a najlepšie z cudzieho, schovať sa za prázdne pozlátko, napodobovať pochybné vzory a- furt proti niečomu, alebo za niečo bojovať, hlavne ak je to kúl, alebo ak to vynesie politický kapitál. Otázka je, či mierime zbrane vždy na ten [...]

čaputová

Čaputová: Členstvo v klube NATO nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

28.03.2024 12:58

V piatok uplynie výročie 20. výročia vstupu Slovenska do Aliancie.

izrael, palestína, gaza

Izraelská armáda tvrdí, že v nemocnici v Gaze zabila 200 ozbrojencov Hamasu

28.03.2024 12:44

Pacienti z radov civilistov a zdravotnícky personál bol podľa armády kvôli bojom evakuovaný do iného krídla nemocnice.

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

zena tabletka lieky choroba liek

Japonsko eviduje 4 úmrtia a 100 hospitalizácií v súvislosti s doplnkami výživy

28.03.2024 12:09

Firma minulý týždeň informovala, že prvé sťažnosti na problémy s obličkami dostala už v januári.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 29
Celková čítanosť: 223110x
Priemerná čítanosť článkov: 7693x

Autor blogu

Kategórie